coberta 2baixa

El 1894 Jules Renard publicava Pèl de Panotxa, una novel·la protagonitzada per un noi poc estimat. El pare l’ignora, la mare el detesta i els germans se’n riuen.
Pèl de panotxa és un clàssic de la literatura francesa que relata amb lucidesa i ironia la vida d’aquest alter ego de l’autor en un poble de la França rural. Lluny de les versions edulcorades i estereotipades de les infanteses felices, Renard ens submergeix en la veritat de la vida. Difícilment trobarem algú que, tard o d’hora, no hagi d’afrontar en algun moment aquesta veritat.

«Un clàssic de novel·la infantil per a persones madures», Enrique Vila-Matas a «El País»
«Un ironista de primera magnitud», Antoni Clapés

Jules Renard (1864-1910) va néixer en un poblet del País del Loira, però va passar la infantesa i bona part de la vida a Chitry-les-Mines (Nièvre). A vuit anys, va entrar com alumne intern a l’Institut de Nevers, i als disset se’n va anar a París per fer el batxillerat. S’hi va quedar malvivint gràcies a la modesta pensió que el pare li passava. Llegia a tothora i freqüentava el món de les lletres i del teatre. Al 1887 va començar a redactar el Diari que escriurà al llarg de la seva vida. Per aquesta obra serà reconegut com un dels grans escriptors francesos —i un ironista de primera magnitud.
El 1888 es va casar amb una dona rica que li alleujà la situació econòmica i l’any següent va fundar la revista literària Mercure de France. Va fer amistat amb tots els grans noms de les lletres franceses del moment. Publicà diverses novel·les —molt sovint de caire autobiogràfic—, fins que al 1894 l’èxit li va arribar amb Pèl de panotxa.
Al 1904 va ser elegit batlle del seu municipi per les llistes republicanes, des d’on va lluitar contra la ignorància que mantenia els pagesos en condicions penoses, que ells acceptaven amb resignació.
Va ser batlle de Chitry fins a la mort, esdevinguda el 1910 com a conseqüència de l’agreujament de l’arteriosclerosi.

Fitxa Tècnica:

jules renard

Títol: Pèl de panotxa

Autor: Jules Renard

Títol original: Poil de carotte

Traducció: Antoni Clapés

Il·lustració de la coberta; Montse Mayol

Primera edició: març de 2015

Segona edició: abril 2015

Pàgines : 216

ISBN: 978-84-942564-4-8

PVP: 15 € Compra'l ara

Versió e-book 7,99 € Compra'l ara

Llegiu-ne un fragment

Eva Vázquez al Punt Avui.

Mariana Ferraté a Sonograma

Anna Guitart recomana Pèl de panotxa

Antoni Clapés a l'Ara.

Josep M. Ripoll a Serra d'Or

També us pot interessar: Els burgesos són sempre els altres