Zoologia popular catalana es va editar el 1910 per primer i únic cop. Cels Gomis va treballar de valent en l’aplec de tot allò que li explicava la gent en relació als animals, tant els domèstics com els feréstecs. A més, en aquest llibre trobareu creences, dites, històries, llegendes, jocs, embarbussaments, aforismes, tradicions i altres mites sobre animals que s’explicaven a Catalunya ara fa un segle, quan la relació entre les persones i ells eren més estretes, sovint necessàries. És per això que aquest llibre conté prop de 2.000 frases i un aplec ingent de curiositats entorn dels 160 animals que hi apareixen.
Zoologia popular catalana és un tresor carregat de coneixements, d’intuïcions i de certeses. Gomis ens obre una porta per veure el país i la seva gent tal com era fa més de cent anys. Com érem, doncs, com ens vèiem i què en dèiem. Dels homes i de les bèsties. D’un món que era i que ja no és com el nostre.
Cels Gomis i Mestre (1841-1915) va recórrer el país les dar-reres dècades del s. XIX. Va treballar com a enginyer en la construcció de carreteres, vies de tren i altres obres públiques. Va ser un republicà, federalista convençut i, més tard, anarquista, sense deixar de ser mai un catalanista actiu i compromès. Va participar de ple en la política convulsa de l’època i en fets com la Revolució de Setembre del 1868.
Compromès també amb la gent, aprofitava el temps per parlar-hi, sempre i arreu, perquè també va ser un dels primers folkloristes excursionistes del nostre país. Ens en queden els milers d’articles i el seguit de llibres que va publicar. Molts d’ells des del Centre Excursionista de Catalunya.
Fitxa Tècnica:
Títol: Zoologia popular catalana. Modismes, aforismes, creences, supersticions... que sobre els animals hi ha a Catalunya, amb gran nombre de confrontacions.
Autor: Cels Gomis i Mestre
Il·lustracions de David Granato
Pròleg d'Emili Samper Prunera
Col·lecció la Talaia clàssics, 1
Data publicació: juny de 2014
ISBN: 978-84-942564-0-0
Pàgines: 448
PVP: 19 € - Compra'l ara
Jordi Nopca a l'Ara.
Anna Mora a la Mañana.
Dani Vivern a la Revista de Girona
David Bueno al Suplement cultural d'El Punt Avui.
Elisabet Alemany a Tantágora.
Judit Pujadó al Diari de Girona.
Cels Gomis, el folklorista oblidat al Telenotícies