Pancrazi evoca el temps de la felicitat,coberta1baixa copia la vida de cada dia a Batna, petita població als altiplans de l'Algèria francesa oblidada als confins del desert, entre dues
ciutats romanes. L'autor hi retroba la seua Arcàdia, un reialme d'olors i de sensacions fràgils. El mainatge, contemplatiu, lector compulsiu, s'escapa cada nit mirant
per la finestra l'arribada de l'avió de París. Però la innocència s'esquerda. El petit Jean-Noël descobreix amb un veí els primers dolors de l'amor mentre els adults s'agiten, xerren al ritme dels atemptats i de les rotacions dels helicòpters. Veiem la guerra amb els ulls d'un infant.
Amb paraules superbes, imatges punyents com les darreres cançons de l'Édith Piaf, Pancrazi recorda els seus últims dies a Batna. Un matí radiant de juliol, se'n va anar amb els seus pares pressentint que no tornaria a veure mai més el seu país.

Jean-Noël Pancrazi va néixer a Setif el 28 abril 1949. Va passar els primers anys de la seva vida a Algèria amb els seus pares i la seva germana; la seva infància durant la guerra d’Algèria tindrà un gran impacte en la seva obra futura. Va arribar a França el 1962 i va assistir a l’escola secundària a Perpinyà, d’on era la seva mare. Va estudiar a París, primer en el Lycée Louis-le-Grand, i posteriorment va seguir cursos de literatura a la Sorbona. El 1972 ja era professor associat de literatura moderna.
Ha escrit nombroses novel·les com ara La mémoire brûlée, Les Quartiers d’hiver, Le Silence des passions i la trilogia dedicada a la infantesa i la família amb La senyora Arnoul, Long séjour i Renée Camps. Ha merescut nombrosos premis entre els quals destaquem els premis Mediterrània, el Marcel Pagnol, el François Mauriac i el Gran Premi de Novel·la de l’Acadèmia Francesa per l’obra Dans Tout est passé si vite.
Aquesta és la primera novel·la de Pancrazi traduïda al català.

Aquesta novel·la va merèixer el Premi Livre Inter, Premi Maurice-Genevoix i Premi Albert Camus

346473 l ecrivain et journaliste jean noel pancrazi sur le plateau de l emission vol de nuit le 31 janvier 2006 a paris

Fitxa tècnica:

Títol: La senyora Arnoul

Autor: Jean-Noël Pancrazi

Títol original: Madame Arnoul

Gallimard, 1995

Traductor: Joan Daniel Bezsonoff

Il·lustracions: Montse Mayol

Col·lecció: L'illa Roja, 4

Pàgines: 140

Primera edició: Març 2015

Un retrat documental de Jean-Noël Pancrazi a Territoires intimes, de Donche Renaud.

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya

ISBN: 978-84-942564-5-5

PVP: 15 € Compra'l ara

Feu-ne un tastet

Vicenç Pagès a El punt Avui.

Joan Garí a l'Ara.