Adrià Pujol Cruells

Aquest llibre és el miraEscafarlata coberta de davanttge d’unes memòries, el retrat d’una generació nascuda amb l'anomenada democràcia, i també a l’empara d’un món que mirava endavant amb la promesa d’un futur tan esperançador com probablement utòpic. Escrites amb intel·ligència, ironia, valentia i tendresa, aquestes pàgines enllacen a la perfecció tradició i modernitat, i traspuen a voltes ressentiment, a voltes nostàlgia per un país mitificat i per aquella part del riu on “ja no nedarà mai més”.

Adrià Pujol ens convida a trepitjar l’Empordà, conscient que és matèria molt suada, trillada, enaltida i batuda. Per això ho fa fugint de convencionalismes, de tòpics i amb la sinceritat de qui escriu sobre un món que estima i que per això mateix no simplifica. Serveix el joc des de les dues bandes de la barrera, perquè al capdavall és un empordanès de Barcelona o un barceloní de l’Empordà, en qualsevol cas “un neuròtic del seu passat”.

Amatent als tòtems que l'han precedit, però ignorant-los el punt just, l'autor ens descriu paisatges, esdeveniments i persones amb una llengua vivaç, rica, potent, i sovint al llindar del joc de paraules. “L'endemà de morir-se'm la mare, de nit me'n vaig anar de festa, pel poble, flanquejat pels amics de sempre que, en aquest cas, se'ns veia realment desorientats, perquè érem joves...”.

 

Adrià Pujol Cruells

Un any abans que Franco mori d'una tromboflebitis, Adrià Pujol Cruells neix a Begur (Baix Empordà), el 20 de desembre. Allí es cruspeix la infància, part de l'adolescència, i tot indica que hi progressa adequadament -si això és versemblant. En tot cas creix estimat i estimant.

Actualment viu a Barcelona, però manté una falca al seu país de naixement. Es antropòleg, en procés de curació, i escriptor. De propina combina la docència a la universitat amb la investigació social i la creació literària. I també milita en propòsits d'índole diversa, com ara l'Observatori de la Vida Quotidiana i Pol·len Edicions.

Ha publicat una desena de títols, que abracen recerques, assaigs, experiments lingüístics i novel·la, entre els quals es compten "Quin Déu Enamora", "Biografia no autoritzada de Joseph Pujol, el Petòman" i "Entre el poder i la màscara". Té quatre premis literaris, una companya i una filla. En paral·lel, ha traduït Claude Lévi-Strauss ¾una passió inexplicable¾, a més de documentar una tirallonga de produccions audiovisuals, entre les quals destacaria "A través del Carmel", que mereixé el Premi Nacional de Cultura de l'any 2009.

Preveu seguir endavant.

Fitxa:

Títol: Escafarlata d’Empordà. Paria d’un pària

Autor: Adrià Pujol Cruells

Pàgines 182

PVP: 13 € Compra'l ara

e-book 8,99 € Compra'l ara

ISBN: 978-84-938743-7-7

Desembre del 2011

Feu-ne un tastet

El podeu escoltar llegint-se aquí, gràcies a Vilaweb

El bloc de l'Adrià: Escafarlata

També us pot interessar: Picadura de Barcelona 

Adri Pujol Cruells. Edicions Sidill

Premsa.

Eva Vázquez al punt Avui

Vicenç Pagès a Presència

Montse Serra a Vilaweb

Lluís Llort a Presència

Joaquim Roglan a La Vanguardia

Entrevista a la Revista de Palafrugell 1i 2

Montse Serra recomana Escafarlata, Gran Reserva del 2012. Minut 10.57

Jordi Llavina entrevista Adrià Pujol a l'Última troballa