DSC 0222baixa

Foto d'Anna Pascual Fabrellas

Comunicat de Xavier Cortadellas i Judit Pujadó, editors d’edicions Sidillà

Fem 10 anys i us volem donar les gràcies!!!

“L’estiu del 2010 vam decidir que fundaríem una editorial. A aquell estiu el precedien moltes converses que giraven entorn de temes que ens interessaven i que no havien estat gaire estudiats. Ja els vèiem en forma de llibre. Això venia, naturalment, perquè abans tots dos havíem publicat llibres de ficció, de cultura popular, d’etnografia i d’història amb altres editors i perquè havíem fet d’editors també a la Revista de Girona. Teníem un primer llibre al cap, Tombes & lletres, un homenatge als clàssics de la nostra literatura. Vam començar a treballar.

El març del 2011 vam editar aquell primer llibre. Hi van col·laborar quaranta escriptors contemporanis, alguns dels quals, malauradament, han mort en el transcurs d’aquesta dècada. A tots ells el nostre agraïment.

Vam triar un lema que ens definís: «Llibres de prop per anar lluny», que ja indicava que els nostres llibres es mourien sobre uns quants eixos: el país, el territori, la llengua, la cultura, la cultura tradicional, l’etnografia, el paisatge i la narrativa, sense excloure la possibilitat d’oferir en la nostra llengua llibres que ens interessin d’altres cultures.

Al llarg d’aquesta dècada hem treballat amb desenes d’autors i de traductors, hem publicat més d’una cinquantena de llibres. A tots els autors i autores els volem donar les gràcies de tot cor. Ens han ajudat a construir el nostre catàleg. També hem col·laborat amb il·lustradors a qui volem agrair la feina feta i la feina que continuaran fent. A la Montse Mayol, que ha vestit amb elegància moltes de les nostres col·leccions. A en David Granato, que ha sabut trobar l’essència dels títols que ha il·lustrat. A l’Albert Llenas, que ha escampat el seu detallisme irònic en les pàgines dels llibres que signa. A la Judit Roma, que dibuixa les coses més modestes amb mestratge. I encara a la Marta R. Gustems, amb les seves il·lustracions delicades i a l’Eva Sánchez, amb els seus colors i formes rotundes i sòlides. Volem agrair també a Vicent Marqués que confiés en nosaltres per anar editant la seva Història de la cuina catalana i occitana. Una obra magna que trobarà el reconeixement que mereix. A elles i a ells gràcies per la seva feina, dedicació i confiança!!

Són també desenes o centenars les persones que ens han obert les portes de casa seva i que han volgut deixar-nos entrar de puntetes als seus records, a la memòria íntima de la seva vida. Mai no els ho agrairem prou. El seu llegat és també a les planes de molts dels llibres que hem editat i ens ajuda a explicar el passat, el present i el futur del país. 

També ens acompanyen en aquest viatge l’Enric Orri, que s’encarrega d’aquesta cosa feixuga que són els números, en Toni Huertas, que s’encarrega de la informàtica, la Neus Chordà, que difon la nostra feina entre els periodistes i els mitjans de comunicació, l’equip de Xarxa de llibres, capitanejat per l’Enric Faura, que distribueix el nostre catàleg, i l’Anna, l’Albert i l’Eduard, de la Impremta Pagès, sempre a punt per a tot allò que calgui. Gràcies, sense la vostra feina, sovint silenciosa, tampoc no hauria estat possible!

I el nostre agraïment a la Maria Dolors Sàrries i a en Jordi Fernando, de l’editorial Meteora, que ens van ajudar quan tot just començàvem i a tots els altres editors amb qui hem coincidit aquests anys, com per exemple l’Antoni Clapés, en Jordi Raventós i l’Eulàlia Ara o l’Aniol Rafel, per esmentar-ne només alguns. La realitat és que, aquí, en aquest petit país, els editors no són “competència”, són amics, companys de viatge. Gràcies infinites, amics!

Gràcies immenses a les llibreries i biblioteques, les últimes baules de la cadena. Última baula, però principal, fonamental i imprescindible. Elles, les llibreries i biblioteques, són l’enllaç entre els autors i els lectors; mai no en podrem prescindir ni agrair la feina que fan!! Una menció molt especial (i personal) per la Maria Teresa Calabús, de la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí, a qui hem recorregut sovint quan hem tingut dubtes i que sempre ens ha atès amb confiança, amistat i generositat. Gràcies!

Als periodistes i mitjans de comunicació, que ens han anat ajudant al llarg d’aquests anys parlant dels nostres llibres a la premsa. Sense ells tampoc no hauríem arribat fins aquí. A tots vosaltres, moltes gràcies per la vostra complicitat i suport.

 Vam començar enmig d’una crisi econòmica i ara som en una crisi sanitària mundial que tindrà conseqüències de llarg abast. Ho trampejarem com ens sembla que s’ha fet sempre: amb optimisme, amb il·lusió, amb imaginació, amb curiositat i amb ganes de treballar. Si alguna cosa hem après de tanta gent amb qui hem parlat d’ençà del 2011 és que l’important en aquesta vida és resistir i caminar de la mà de tots i totes vosaltres. I això volem fer.

Per celebrar aquests 10 anys d’edicions Sidillà hem volgut fer un llibre especial. Arrelats. Les famílies més antigues de Catalunya. Hi hem escrit els editors i l’Ignasi Revés, un bon amic i autor de la casa. És un llibre que resumeix això que som: territori, etnografia, paisatge, història, cultura, tradició, compromís i la memòria d’aquest país explicada a la menuda, tocant de peus a terra i en clau de futur.

Gràcies a totes i tots per haver-nos acompanyat al llarg d’aquests 10 anys, per haver-nos ajudat a fer possible el nostre somni. Continuarem cercant el suport de tots vosaltres, però ja ho sabeu, som aquí per a tot allò que pugueu necessitar.”

 

Xavier Cortadellas i Judit Pujadó,

Edicions Sidillà

1 de març de 2021

Jordi Grau al PuntAvui